Trava Iva pripada porodici usnatica (Familiae Labiatae), a latinski naziv joj je naziv Teucrii montani herba.
Druga imena za travu Ivu su Gorski dubčac i Mali dubč
ac.Trava Iva raste kao višegodišnji gusti prilegli grm na kamenitom tlu.
Listovi su linearno lancetasti, s donje strane bijele boje, a s gornje tamnozeleni. Cvjetovi su blijedožućkasti, zbijeni na vršnim
glavicama.Cela biljka je aromatična i jako gorkog
okusa.Raste najviše na toplim obroncima brda i planina i na kamenitom tlu.
Branje i prerada:
Beremo nadzemni dio biljke za vrijeme cvetanja tako sto se nožem režu vrhovi biljke sa cvijetom. Suši se na toplom i osvijetljenom mjestu, u hladu.
Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, holin, heterozid, saponin, gorke supstance
Upotreba u liječenju:
– tegoba probavnog trakta, slabog rada želuca
– tegoba s crijevima
– žučnih oboljenja
– katara i sluzi disajnih organa
– noćnog znojenja kod tuberkuloze
– tegoba s jetrom i plućima
– bolesti usta i grla, kod raznih infekcija, gljivica i afti.
Iva trava ili dubacac koristi se kao sredstvo za jacanje, lijecenje želudcanih bolesti, bolesti žucnog mjehura i žucnih puteva. U našim krajevima ljudi imaju neograniceno povjerenje u ljekovitost te male biljke. Odatle uzrecica: trava iva – od mrtva pravi živa
RECEPT
-200 g trave ive
-litar crvenog vina
U staklenu flašu vina dodajte osušenu travu, zatvorite i ostavite da odstoji 8 dana. Uzimajte kašiku vina ujutro natašte (pola sata pre doručka) i jednu pre spavanja.
Priprema caja:
3 kasicice susene i seckane biljke se preliju s 5 dcl hladne vode, čaj odstoji 8 sati, i nakon toga pije 2- 3 puta dnevno, nezaslađen , pre jela.
Kontraindikacije: nisu poznate
Нема коментара:
Постави коментар